20 Mart 2017 Pazartesi

Heidi Büyüyor - Charles Tritten


Merhabalar! Günlerdir süren kapalı, yağmurlu, hatta zaman zaman karlı havadan sonra nihayet güneşi gördük. Nispeten serin olsa da insanın içini ısıtan bir hava var. Ben de sımsıcak bir kitabı bitirmenin verdiği, hüzünle karışık sevinci yaşıyorum.


Heidi Büyüyor, yine Arkadya Yayınları'nın çekilişinden kazandığım bir kitap. Sağ olsunlar Heidi ile birlikte bunu da göndermişlerdi. Her iki kitabı da büyük bir keyifle okudum. Hele, şu kabın rengine bakar mısınız? En sevdiğim renk... Bu da, diğeri gibi ciltli. Ancak daha ince ve yazarı da farklı... Ama kitabı okurken, farklı yazarların elinden çıktığı anlaşılmıyor. Herhangi bir kopukluk olmamış. Sadece, okul yılları biraz daha anlatılabilir miydi diyorum. Sanki oradan da güzel hikayeler çıkabilirdi gibi... Ama, bu benim naçizane fikrim tabii... Kitaba doyamadım diyebiliriz :) 

Roman, Heidi'nin yatılı okul yıllarıyla başlıyor. Bizim küçük Heidimiz artık 14 yaşında... Aradan geçen zamanda keman çalmayı öğrenmiş. Köyüne dönüp, öğretmen olmak istiyor. Çünkü köydeki öğretmen zalim birisi. Çocuklar ondan çok korktukları için, okulu aksatıyorlar. Aslında Heidi'nin yatılı okula gitmesindeki nedenlerden birisi de bu durum. Bakalım Heidi okulda başarılı olabilecek mi? Öğretmen olma hayalini gerçekleştirebilecek mi? Şu kadarını söyleyebilirim ki; Heidi büyüdükçe kalbi de, iyiliği de, cömertliği de büyümüş...

ARKA KAPAK

Çocukluğumuzdan bu yana severek 
takip ettiğimiz karakterler, yetişkinler için 
genişletilmiş versiyonlarıyla
BÜYÜKLERE MASALLAR
dizisinde sizlerle!

İzledikçe içimizi acıtan Alp Dağları'nın tatlı 
kızı Heidi de bizimle birlikte büyüdü.
Bize dostluğu, cömertliği ve sevgiyi öğreten
bu tatlı kızın yarım kalan hikâyesi 
bu sayfalarda gizli...



Son fotoğrafı kızım çekti. Ben okurken,  merakla etrafımda dolandı. İlk fırsatta O da okumak istiyormuş. Bu kitapların bir güzel tarafı da bu... Siz keyifle okurken, çocuklarınıza da gönül rahatlığıyla okutabilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar diliyorum...

16 Mart 2017 Perşembe

Höşmerim Yaptım ( Özgür Şef'in Tarifiyle )


Merhabalar! Geçen hafta eşim biraz rahatsızdı. O yüzden birkaç gün evde kaldı. Bizim için de emeklilik provası oldu doğrusu... Ama eşim sürekli evde olunca iyi mi olur, kötü mü olur bilmem :) Anlatacaklarımdan sonra siz karar verin...

Normalde ben gündüzleri pek televizyon izlemem. Eşim gündüz evde olmaya alışık değil ya, hasta da olunca bütün gün televizyon açıktı. O kanal senin, bu kanal benim derken Özgür Şef'in sunduğu bir programa rastladık. Biraz da esprili bir program olunca, takılıp kaldık. Program bittikten sonra, eşim birden ortadan yok oldu. Ben lavaboya gitti zannederken, telefonum çaldı. Arayan eşimdi..." Betül ben marketteyim, irmik alıyorum. Sen, sütü ocağa koy geliyorum hemen..." Haydaaa!!! Ben diyet yapmaya çalışıyorum, oldu mu şimdi? Neyse, adamcağızın canı istemiş demek ki dedim ve hemen ocağa sütü koydum... O da gelince, yarım saatin içinde tatlımızı hazırladık.



Bilmeyenler için höşmerimin hikayesini de anlatmak istiyorum. Belki farklı yörelerde değişik öyküleri de vardır.Ben internette okudum. Bir kadıncağızın kocası askerden dönmüş. Kadın çok sevinmiş tabii. Hemen eşinin sevdiği yemekleri hazırlamak istemiş. Ama yokluk zamanı, evde pek bir şey yokmuş. Biraz süt, irmik, şeker ve yağ bulmuş. Bunları pişirerek bir tatlı yapmış. Eşine ikram ettiğinde hoş mu erim demiş. Bu, hoş mu erim  lafı zamanla höşmerim olmuş. Yalnız burada benim aklıma takılan bir şey var. Madem yokluk yılları, şekeri nasıl bulmuş? Büyük bir ihtimalle bal ya da pekmez kullanmıştır. Bu tarif Balıkesir, Çanakkale yöresine ait. Ben bu hikayeyi Ankara köylerinde de duymuştum. Ama orada malzemeler un, yağ ve bal. Bu hikaye için daha mantıklı geldi bana...

Şimdi tarifi vermek istiyorum...

MALZEMELER :

1 kg süt
2 su bardağı şeker
2 su bardağı irmik
125 gr. margarin ya da tereyağ 
1 adet limon

YAPILIŞI  :

Sütü kaynatın. İyice kaynayınca, içine yarım limondan biraz fazlasını sıkın. Dikkat edin, çekirdek kaçmasın. Bir süre sonra sütünüz kesilecektir. Biz de bunu istiyoruz zaten. Eğer çok karıştırırsanız, peynir taneleri küçük olur. Daha az karıştırırsanız iri taneler elde edersiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Tatlıyı yerken ağzıma peynir taneleri gelsin diyorsanız, az karıştırın. Daha sonra şekeri ekleyin ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Şeker eriyince, irmiği de katın. Ara ara karıştırın. Biraz sonra yağı da koyun. Tatlı kıvam alıp, pişince cam kaba dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serpin. Ilık ya da soğuk olarak tüketin.



Tarçının tam dağılmamasından ve kabın kenarındaki tarçın bulaşığından dolayı kusura bakmayın. Eşim bir an önce yemek istediği için, aramızda bir itiş kakış yaşandı. Ben de istediğim gibi süsleyip, fotoğraflayamadım. Bu fotoğrafı çekmemle birlikte, tatlı ortadan kayboldu :)) Ama, çok beğendiğimizi itiraf etmeliyim.

Evet şimdi size soruyorum: Eğer, eşim emekli olunca evde her gün böyle şeyler yapılırsa; ben ne yapacağım? En iyisi O'na televizyon izletmemek :)) İşte bizim höşmerim hikayemiz de böyle... Denemek isteyenlere kolay gelsin...

14 Mart 2017 Salı

Heidi - Johanna Spyri


Merhabalar! Bir türlü bilgisayarın başına oturup da, yazamadım. Oysa, bu kitabı büyük bir keyifle okudum. Hatta, şu anda okuduğum, devam kitabı da bitmek üzere. Bir ara biraz daha bekleyip, ikisini birlikte mi yazsam dedim. Neyse, fırsatını bulmuşken yazayım da; arada kaynamasın...

Heidi Arkadya Yayınları'nın Büyüklere Masallar serisinden çıkarttığı ilk kitap. Ben de Yayınevi'nin yılbaşı çekilişinden kazanmıştım. Kendilerine çok teşekkür ediyorum...


Uzun zamandır ciltli bir kitap okumamıştım, özlemişim doğrusu... Çocukluğumda, hemen hemen tüm çocuk klasiklerini okudum. Onlar hep ciltli olurdu. Bu kitabı okurken, gerek ciltli oluşu, gerek sayfa düzeni ve punto büyüklüğü nedeniyle o günlere gittim diyebilirim. Kitabın sevimliliğine bakar mısınız? 

Hani çocukluğumuzun o al yanaklı Heidisi var ya; işte onun hikayesini okuyorsunuz... Heidi, benim çocukluğum demek... Ben çocukken televizyon tek kanallıydı. Öyle, istediğiniz saatte de izleyemezdiniz. Yayın, akşamüzeri başlardı. Genellikle de çocuk programları olurdu. Benim için en keyifli saatlerdi onlar... Annem işlerini bitirir, benimle birlikte televizyonun karşısına geçerdi :) Beraber Heidi'yi izlerdik. İşte bu yüzden, Heidi benim çocukluğum demek...

Kitap su gibi aktı gitti. O bildiğimiz kahramanların, bildiğimiz hikayesini okumak, bu kadar mı keyifli olur? Kitap hiç bitmesin istedim...

ARKA KAPAK

"Sence yıldızlar neden bu kadar
ışıl ışıl, Clara?"

"Bilmem. Neden?"

"Çünkü onlar gökyüzünde,
Tanrı'nın bize göz kulak olduğunu
biliyorlar. Hiçbir şeyden
korkmamamız gerektiğinin,
sonunda her şeyin güzel
olacağının farkındalar. İşte bu
yüzden bize oradan başlarını 
sallayıp göz kırpıyorlar."
**********************************************************************************

Her yaştan insanın zevkle okuyabileceği bir kitaptı. Ben kendi adıma, bu koşuşturmaca arasında zamanda yolculuk yapabildiğim için çok mutluyum. Keyifli okumalar dilerim...





8 Mart 2017 Çarşamba

Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun


Merhabalar! Bu yazıyı yazmak için biraz geç oldu. Ama ben de bir kadın olarak, evdeki sorumluluklarımdan bazılarını bitirdikten sonra açabildim bilgisayarı...

Kadınlar günümüz kutlu olsun diyeceğim; ama nasıl diyeceğimi bilmiyorum. Ben şanslı bir kadınım. Mükemmel bir babam vardı. Üstelik bugün O'nun da doğum günü. Çocukken babaanneme "bugün kadınlar günü, babamı başka bir gün doğursaydın da sen de bugünü kutlasaydın"diye takılırdık. O da ne yapsaydım, zamanı geldi doğdu derdi. Allah ikisine de rahmet eylesin. Yine en az babam kadar mükemmel bir eşe sahibim. Ama her kadın böyle mi? 

Her gün yeni bir kadın cinayeti haberi alıyoruz... Kızlar, ya çocuk yaşta evlendiriliyor, ya da çeşitli sebeplerden dolayı töre cinayetlerine kurban gidiyor. Küçükken babalarından gördükleri şiddet, büyüdüklerinde eşlerinden gördükleri şiddete dönüşüyor. Üstelik bu durum babadan oğullara, anneden kızlara miras kalıyor. İnsanlar nasıl gördülerse, öyle devam ediyorlar. Tacizcisi, mobbingcisi derken bu haberler uzayıp gidiyor...

Olumlu örneklere de rastlamak mümkün tabii. Ama çok az... 2017 Türkiye'sinde kadınlar için yaşam böyle olmamalı diye düşünüyorum.

Her zamanki gibi biz kadınlara çok iş düşüyor. Nasıl Zübeyde Hanım bir Atatürk yetiştirdiyse, biz de oğullarımızı ve kızlarımızı öyle yetiştirmeliyiz. Her iki tarafta ezmeyi ve ezilmemeyi düşünerek değil; birlikte var olabileceklerini, hayatın bu şekilde çok daha güzel olduğunu bilerek yetişmeli. Yaşamın zorluklarına karşı omuz omuza vermek gerektiğini öğretmeliyiz çocuklarımıza... Annelerinin de bir kadın olduğunu, ona nasıl değer veriyorlarsa eşlerine de öyle değer vermeleri gerektiğini anlatmalıyız...

Fabrikada, tarlada, büroda, evinde çalışan; üreten, cefa çeken, rahat bir yaşam süren tüm kadınların günü kutlu olsun.  Kadınlar mutlu bir yaşam sürsün...

6 Mart 2017 Pazartesi

Fasulye Pilaki


Merhabalar! Ankara'da yine çok güzel bir hava var. İnsan baharın geldiğine inanıyor. Ama eskiler boşuna "mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" dememişler. Her an hava serinleyebilir... 

Belki bileniniz çoktur. Fasulye Pilaki zeytinyağlı bir yemektir ve soğuk olarak tüketilir. İki çeşidi yapılıyor. Bugün size, içine kereviz koyularak yapılanı anlatacağım. 


İki su bardağı kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün bu suyu süzdükten sonra fasulyeleri haşlayın. Bu arada 2 büyük soğanı yemeklik olarak doğrayın ve şeffaflaşana kadar kavurun. Normalde zeytinyağlı yemekler çok yağlı yapılır. Ama ben 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyuyorum. Siz ağız tadınıza göre ayarlayın. Bir baş sarımsağı ayıklayıp, ince ince doğrayarak soğanlara ekleyin ve biraz daha kavurun. Dikkat edin bir diş değil, bir baş sarımsak :)) Ocağı kapattıktan sonra, büyükçe bir kerevizi derin olarak soyun ve küp küp doğrayın. İsteğinize göre 1 ya da 2 tane de havucu aynı şekilde doğrayın. Bu yemeğe salça koymuyoruz. Bütün malzemeyi düdüklü tencereye alın. Varsa kerevizin yapraklarını da ince ince doğrayarak ekleyin. Bir tatlı kaşığı tuz ve 1 adet kesme şeker atın. 2 su bardağı sıcak su ekleyerek pişirin. Fasulyenizin kalitesine göre, 45 dakika - 1 saat gibi bir sürede pişecektir. Daha diri severseniz biraz daha az tutabilirsiniz. Piştikten sonra yemeği servis kabına alıp, soğutun. Maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz. 

Kereviz ve sarımsak yemeğe değişik bir rayiha katıyor. Genellikle İç Anadolu yemeklerini tercih eden eşim bile severek yiyor. Eğer hiç yapmadıysanız, bir deneyin derim...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...