18 Ağustos 2015 Salı

Kışa Hazırlık


Merhabalar! Ankara resmen yanıyor. Gerçi geçen hafta birkaç akşam bol gök gürültülü, şimşekli ve şiddetli yağmurlar yağdı. Ama yine de çok sıcak. Aslında ben bu durumdan fazla şikayetçi sayılmam. Çünkü soğuktan hoşlanmıyorum. Zaten kilolu olduğum için, kat kat giyinince daha da zor hareket ediyorum. Ama yaz öyle mi? Hafif hafif giyiniveriyoruz ne güzel :) Öyle ya da böyle kış gelecek eninde sonunda...

Geçenlerde eşimin bir tanıdığı Ayaş'tan 20 kg. domates göndermiş. Direkt tarladan geldiği için çok güzeldi. Ama bu kadar domatesi bozulmadan tüketemeyeceğimiz için, ben de kışlık sos yapmaya karar verdim. Her yıl parça parça da olsa, toplamda 40 kg. domatesten sos yaparım zaten. Ama eylülü beklerim hep. Bu sefer biraz erken başlamış oldum. Zaten şu günlerde kendimizi bir şeylerle oyalamak gerekiyor.

Bu hazırlık birçok evde yapılıyor zaten. Kışın elimin altında bu kadar domates olması beni mutlu ediyor. 

Önce domatesleri güzelce yıkıyorum. Sonra dörde bölüp, sap yerlerini temizliyorum. Kabuklarıyla beraber robota atıp, bir güzel çekiyorum. Aman robotu fazla zorlamayın. Benim büyük bir aşure tencerem var. Çektiğim domatesleri bu tencereye boşaltıp, iyice kaynatıyorum. Domateslerin rengi bayağı koyulaşıyor ve iki üç parmak kadar eksiliyor. O zaman altını kapatmadan karışımı kavanozlara doldurup, kapaklarını sıkıca kapatıyorum. Sonra ters çevirerek aşağıdaki gibi, yaydığım bir bezin üzerine yerleştiriyorum.


Kavanozları tek tek doldurup, kapatırsanız, soğumadan işinizi bitirirsiniz. Sonra kavanozların üzerini de örtüp, bir gece böyle bekletin. Ertesi sabah akan var mı diye kapakları kontrol edin. Artık domateslerinizi ışık almayan serin bir yere kaldırıp, kışın gelmesini bekleyebilirsiniz...

12 yorum:

  1. Afiyet ve sağlıkla yiyiniz.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. çok güzel olmuş kış hazırlıkları çok zevkli ben de domatesleri yapmıştım bu gün menemen konservelerini hazırladım hepimiz sağlıkla tüketiriz inşAllah ellerinize sağlık sevgiler...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben ayrıca menemenlik yapmıyorum. 3 kg. kadar köy biberini yemeklik doğrayıp, derin dondurucuya atıyorum. Böylece her türlü yemekte çıkartıp kullanıveriyorum. Domatesim de bol olunca ayrıca menemenlikle uğraşmıyorum. Siz de sağlıkla tüketin inşallah sevgiler...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık! Mutfak robotu yardımı ile olsa da çok zor olsa gerek. 40 kg!! Yarısını halletmiş olmanız büyük beceri.. Afiyetle yemenizi diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Teşekkür ederim. Sesinizi duymak ne güzel! Umarım daha iyisinizdir. Bende biraz stokçu ruhu var ne yazık ki... Her şey elimin altında bol bol olmayınca huzursuz oluyorum. Tabii 40 kg'ı bir anda yapmıyorum. 10 kg, 15 kg gibi yavaş yavaş tamamlıyorum. Yoksa en başta robotun motoru dayanmaz buna :)) Sevgiler...

      Sil
  4. ohh miss gibi doğallık kokuyor ..ellerine emeklerine sağlık canım allah yemeyi nasip etsin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, sağol canım. Herkes sağlıkla tüketsin inşallah.Sevgiler...

      Sil
  5. elinize sağlık, ben de yeni evimde ilk hazırlığımı yaptım bu sene çok eğlenceliymiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Merve Hanım hoş geldiniz. Siz de yeni evinizde güle güle oturun. Yaptıklarınızı da sağlıkla tüketin. Sevgiler...

      Sil
    2. amin çok teşekkür ederim :)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...