29 Mart 2017 Çarşamba

Balkabaklı Cevizli Kek


Merhabalar! Havalar böyle güzel olunca, insanın içi kıpır kıpır oluyor. Çıkıp dağda, bayırda dolaşmak istiyorum. Ama şu anda mümkün değil tabii. Olsun, ben de kızımı okula götürüp gelirken mis gibi havayı içime çekiyorum. Uzun süren kıştan sonra bunu hak ettik sanırım :)


Bizimkiler hafta sonları hamur işi yemeye bayılıyorlar. Bu aralar ben de uydum onlara, ne istedilerse yaptım. Balkabaklı kek, epeydir denemek istediğim bir tarifti. Kıştan dilimleyip, derindondurucuya attığım balkabaklarıyla genellikle çorba yapıyordum. Tarif isteyenler buraya bakabilirler...  Bu sefer kek yapmak istedim. Ama itiraf etmeliyim ki; ilk denemem tam bir fiyasko oldu. Sanırım balkabağını pişirirken fazla su koydum. Bu sefer tarifle biraz oynadım ve tam istediğim sonucu aldım :)






MALZEMELER :

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik haşlanmış balkabağı
2 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın




YAPILIŞI

Doğranmış kabakları çok az suyla haşladım ve çatalla ezdim. Bir su bardağından 2 parmak eksik oldu. Çok sulu olmadığından emin olun. Ayrı bir kapta yumurtaları köpürünceye kadar çırpın. Şekeri ekleyip, çırpmaya devam edin. Sonra yağı koyun. Biraz daha çırpınca süt, balkabağı ve cevizi de katın. En son un, vanilya, kabartma tozu ve tarçını, eleyerek ekleyin. Katı yağla yağlayıp, unladığınız kalıba dökün. 150 derecede yaklaşık 35 - 40 dakika pişirin. Benim fırınınm turbo özellikli. Siz, kendi fırınınıza göre ayarlayın. Zaten görüntüsü ve kokusu piştiğini belli ediyor. Bir kürdan yardımıyla içini de kontrol edebilirsiniz.



Ben daha önce hiç balkabaklı kek yememiştim. Açıkçası çok beğendim. Öyle çok tatlı da olmadı. Hatta belki tam buğday unuyla yapılsa; içine şeker yerine, hurma ve pekmez koyulsa ve tabii porsiyon kontrolü yapılsa diyet için de uygun olur. Evdekilerden de tam not aldığına göre, bizim evde kış aylarında sık sık yapılacak bir kek buldum sanırım. Henüz kabak bitmemişken, yazayım dedim. Denemek isteyenlere kolay gelsin. 

8 yorum:

  1. Görüntüsüyle ben çok güzel pişmiş bir kekim diyor. Hiç yapmadım bal kabaklı ama çok lezzetli olacağını düşünüyorum. Emeğinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sevgili Gezgin Kova. Benim de ikinci denemem oldu. Dediğim gibi, ilk denemem tam bir fiyaskoydu :)) Tadı biraz havuçlu keki andırıyor. Eğer öyle bir lezzeti seviyorsanız, beğeneceğinizi düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  2. Harika görünüyor, eminim tadı da lezizdir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ne zamandır aklımdaydı. İyi ki denemişim, sevgiler...

      Sil
  3. Bal kabağını çok severim.Benim afacanlar sade kekten başkasını yemiyorlar.Bunu da merak ettim doğrusu. Kekin içinde belli oluyor mu bal kabağının tadı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kızım da çok seçicidir, ama bu keki çok sevdi. Balkabağı olduğu anlaşılmıyor. Tadı havuçlu keki andırıyor. Umarım severler, sevgiler...

      Sil
  4. Büsküvili balkabağını yaptım ama kekini bilmiyordum:) görüntü harika ellerine sağlık Betül'cüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayselcim. Ben de hep duyardım, ama denememiştim :) Bisküvilisi de güzel oluyordur herhalde, onu da denemek lazım. Sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...