10 Temmuz 2015 Cuma

Pijama Kızıma Tayt Oldu



Merhabalar! Bir süredir dikiş işlerine ara vermiştim. Malum, yeni öğreniyorum. Bu yüzden, bir şeyler dikmeye çalışmak benim için eziyet olabiliyor. Böyle olunca da şevkim kırılıyor ve cesaret toplamam zaman alıyor. Kızım da benden sürekli yeni şeyler istiyor.

Geçenlerde, kızımla gezerken bir pijama altı gördük. Üzerindeki kelebeklerden dolayı çok beğendi. Ama pijama yetişkinler içindi. Küçültebilir miyim diye düşünürken; anne bundan bana tayt yapsana dedi. Eh, deneyeyim bakayım dedim. Büyük gün bu gündü:))

İşte pijamamız...


Sonra pijamayı, aşağıdaki gibi düzgünce katladım. Üzerine de kızımın rahatça giyebildiği bir taytı yerleştirdim. Kaymaması için güzelce iğneledim. İkisinin ağını üst üste denk getirdim ki, daha az uğraşayım. Dikiş payı bırakarak, üstteki tayta göre güzelce kestim.  


Açıkçası beli de bozmadım. Ama daraltmak için yanları kestim tabii. Bu durumda yanları ve ağdan sonra bacak içlerini dikmem gerekti. Bir de paçaları bastıracaktım. Benim gibi, kendi kendisine dikiş öğrenmeye çalışan birisi için iyi yoldayım diye düşündüm. Sonra kumaşı dikkatlice ters çevirdim. Penyem çok ince olmadığı için şanslıydım. Çünkü internette yaptığım araştırmalarda penye dikmenin zor olduğu yazıyordu. Benim makinem çok basit bir makine. Daha önce yazmıştım, Singer Promise 1408 kullanıyorum. Penye için özel bir ayarım yok yani... Dikiş konusunda usta blog yazarı arkadaşlarımdan öğrendiğim gibi, esnek dikiş yapmam gerekiyordu. Kestiğim parçaların üzerinde deneyerek, bu dikişin ve 5 numaralı tansiyon ayarının olabileceğini düşündüm. Evet büzülmedi ve esnek oldu. Ustalarım ne der bilmiyorum. Doğru mu yapmışım?


Sonra sürfile ayağını taktım ve kenarlara sürfile yaptım. Yukarıdaki fotoğrafta tam olarak gözükmediği için bir de böyle çektim.


Sürfile ayağı bu... Aslında düz dikiş ayağıyla da sürfile yapılıyor tabii. Ama ben acemi olduğum için, bu ayağı kullanmak daha pratik geldi.


En çok nerede zorlandım biliyor musunuz? Paçaları çift iğneyle kıvırmak istedim. Bir paçanın yarısını yapmayı da becerdim. Eserime bakıp, yuppiii dediğim sırada iplerden birisi koptu. Tekrar denedim, yine koptu. Sonra yine koptu. Alt tarafı paça bastıracağım, bu ip niye kopar ki...En sonunda pes ettim. Paçaları zikzak dikişle bastırmaya karar verdim. Çift iğneyle başka bir gün boğuşacağım artık.

Eh bu kadar yazdın, çizdin ne yapmışsın bir görelim dediğinizi duyar gibiyim. İşte kızımın taytı...


Ustalarım, elbette kusurlarım var. Ama öğreniyorum ben daha. Önerilerinizi bekliyorum. Hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum...

18 yorum:

  1. Dikiş ustaları ne der bilemem ama ben beğendim siz bu işi çok iyi yapacaksınız güzel kızınız iyi günlerde giysin. Gerçekden desende çok güzelmiş ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Gezgin Kova. Cesaretimi topladıkça denemeler yapıyorum. Umarım dediğiniz gibi başarabilirim. Evet kelebekler çok hoş değil mi? Sevgiler...

      Sil
  2. kelebekli taytını severim seninnn çok güzel olmuş.
    Ellerine sağlık canım çok iyi ilerliyorsun. tam tersi şekliyle de yeniden bol picama da yapabilirsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hatice Hanımcığım. Sizlerden böyle yorumlar aldıkça cesaretleniyorum. Sevgiler...

      Sil
  3. kelebekli ne kadar güzel olmuş, iyi günlerde giysin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özlem Hanımcığım sevgiler...

      Sil
  4. beyaz sardunya cım dikişte süper oldun gayet güzel olmuş prensesin iyi günlerede giysin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Nevcihan Hanımcığım. Daha kırk fırın ekmek yemem lazım. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  5. Güle güle giysin! Ellerinize sağlık, çok pratik ve hoş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili komşum. Bu şekilde elimi alıştırmaya çalışıyorum sevgiler...

      Sil
  6. Ne güzel bir dönüşüm. İpliği makine üzerinde geçirmeniz gereken yerlerden eksik geçirmeniz ya da uygun gerginlik ayarıyla dikmemeniz durumunda ip kopar. İplerden birinde sorun yaşamışsınız sanırım eksik geçmiş o ip. Bazen acelece taktığım zaman benim de başıma gelir ve beni sinir eder. Ellerinize sağlık, güle güle giysin kızınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İpliğin birisini masuraya sarıp takmıştım yukarıya. Sanırım orada bir sorun oldu. Çekince takılıyordu zaten. Hep o taraftaki ip koptu. Sakin bir zamanda yeniden deneyeceğim. Sevgiler...

      Sil
  7. Öğrenmek işte böyle oluyor, yapa yanıla ve bir bakarsınız çok yol almışsınız. Ellerinize sağlık, güle güle giysin kelebekli prenses :))
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim cesaretlenip yeni kumaşlar aldım bugün :)) Sevgiler...

      Sil
  8. vayy benim arkadaşım herşeyde olduğu gibi dikştede becerisini koymuş ortaya valla harika olmuş diğer günlerde kimbilir ne modeller çıkaracaksın ...hayırlı kandiller canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım. Şimdilik öğrenme çabaları diyelim :)) Sevgiler...

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. :)) Bu mim işlerini hiç bilmiyorum. İlk kez siz mimlediniz beni. İlk fırsatta bakacağım sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...