15 Şubat 2017 Çarşamba

Oğmaç Çorbası


Merhabalar! Ankara üç gündür çok soğuk. Ama bugün daha da soğuk. Sabahtan beri de kar atıştırıyor. Aheste aheste, tam seyretmelik yağıyor. Pek tutacağını sanmıyorum. 

Hava çok soğuk demiştim ya; ben de akşam için çorba yapayım dedim. Oğmaç çorbası, çocukluğumdan beri annemin sık sık yaptığı bir çorbadır. Şimdi eşim ve kızım da severek içiyorlar. Omaç diyen de, ovmaç diyen de; bizim gibi oğmaç diyen de var. Pek çok yörede farklı şekillerde yapılıyor. Ben internette dolaştığımda; genellikle hamur yapıldıktan sonra açılıp, kesilerek yapılan tarifleri gördüm. Bizimki böyle değil. Aslında çok daha pratik.

Bir tabağa tepeleme 5 - 6 kaşık un koyun. Üzerine damla damla su akıtırken, bir taraftan da elinizle unu ufalayın. Un aşağıdaki gibi yarı topaklaşıp, yarı bulgurumsu bir görüntü alana kadar bu işleme devam edin. Dilerseniz topakları daha küçük yapabilirsiniz...


Sonra tencerenize biraz zeytinyağı, biraz tereyağı koyun. Miktar size kalmış. Bir yemek kaşığı salça ya da bir adet domates rendesi koyup, kavurun. Utanç verici ama, evde salça kalmamış. Yedeğim var sanıyordum, nasıl gözümden kaçmış bilmem :) O yüzden ben sadece yazdan yaptığım domates konservesinden kullandım. Tarifini burada bulabilirsiniz. Daha sonra tencerenizin büyüklüğüne göre 10 - 12 bardak su ( et ya da tavuk suyu daha iyi olur) ekleyin. Su kaynadıktan sonra, tabaktaki hamurları elinizle ufalayarak tencereye dökerken, bir taraftan da karıştırın. Çünkü karıştırmazsanız, hamurlar dibe çöküp yapışabilir. Nane, tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin. 15 - 20 dakika kadar pişirin.


Ben naneyi yağda yakmayı çok sağlıklı bulmuyorum. O yüzden pişerken ekliyorum. Ama siz diğer türlü seviyorsanız, öyle yapın. 


Bu soğuk kış günlerinde size farklı bir seçenek sunmak istedim. Bilenlere de hatırlatayım dedim.  Denemek isterseniz kolay gelsin...

16 yorum:

  1. Afiyet olsun babaannemin baş çorbasıydı taze hamur olunca çokda lezzetli olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nevcihan Hanımcım. Eskileri günümüze taşımak gerek ki, unutulmasın diye düşünüyorum. Benim en sevdiğim çorbalardandır, sevgiler...

      Sil
  2. Sabah evden çıktığımda kar yağıyordu. Gün boyu durmadan yağdı. Akşam eve girerken hala yağıyordu.Şimdi de yapıyor.

    Çorba iyi gider o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kızımı okula götürüp, gelince çok üşüdüm. Hadi sıcak bir çorba yapayım dedim :) Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık. Ben hiç yapmadım ama bir yakınım zaman zaman yapar. Çok lezzetli oluyor gerçekten. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten klasikleşen çorbalardan, sevgiler...

      Sil
  4. görüntüsü çok güzel... çorba her mevsim favorimdir ama kışın daha çok arıyor elbette... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ben de çorbasız yapamam. Ancak, bir kepçesi bir dilim ekmek yerine geçiyor. Bu durumda mesafeli yaklaşmak zorunda kalıyorum :( Sevgiler...

      Sil
  5. Biz hasta olduğumuzda rahmetli annemden istediğimiz tek çorbadır canım, bizde ovmaç yada un çorbası deriz:)) ellerine sağlık şifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol canım. Hemen hemen her yörede bilinen bir çorba sanırım. Kış günlerinde sıcak sıcak iyi geliyor. Sevgiler...

      Sil
  6. Ben de stok yapmayı hiç sevmem. Bir şey bitince "Aa bitmiş." derim. Biber salçamın dibini kaşıklıyorum hatta bu ara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir aralar çok stok yapıyordum. Sonra baktım ki, kıyıda köşede unutuyorum ve ziyan oluyor. Stok işinden vazgeçtim :) Sevgiler...

      Sil
  7. Betülcügüm..benimde annem pek yapardı.ellerine sağlık mis...bizim ikin içinde soğan kara mercimek de oluyor.et sulu çok sağlıklı.. .sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emelcim. O zaman, annenin de ruhuna gitsin. Mercimek koyunca daha da besleyici olur tabii. Benim babam çorbalarda soğan sevmezdi, eşim de sevmiyor. Alışkanlık oldu, çorbalara soğan koymuyorum. Ya da bazı çorbalara bütün olarak atıyorum, pişince içinden alıyorum :) Sevgiler...

      Sil
  8. ayyyy eline sağlık oğmaç veya sütlü çorba derdi annecim de hep yapardı nur içinde yatsın görünce bi hoş oldum biz sütle su koyarak da yaparız salça olmazsa veya isteğeimize göre o da harika olur ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Allah rahmet eylesin, anneniz nurlar içinde yatsın. Ben sütlüsünü bilmiyordum. Bir de öyle deneyeyim. Sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...