1 Nisan 2016 Cuma

Tavuklu Balkabağı Yemeği - Ayça Kaya Tarifi



Merhabalar! Nisan da geldi çattı. Hava çok güzel. Dün, uzun zamandır yürümediğim kadar çok yürüdüm. Bayağı hamlamışım. Bugün sütçüm gelecekti. Onu kaçırmamak için gidemedim yürüyüşe. Ben yoğurdumu evden mayalıyorum da... Nasıl yaptığımı buradan okuyabilirsiniz.  

İhmal ettiğim sadece yürüyüş değildi. Diyetime de çok özen gösterdiğimi söyleyemem. Daha önce anlattığım bazı özel nedenlerden dolayı, evdeki önceliğimi son sıraya attım. Bu da bana kilo olarak döndü tabii. Aslında Ayça Kaya'nın Sayarak Zayıfla Kitabı'yla bayağı iyi gidiyordum. Yediklerimi not etmeyi ve saymayı bırakınca birkaç kilo alıverdim. Ama Ayça Hanım ne diyor: Zayıfladım diye sevinmeyin, kilo aldım diye üzülmeyin. Her gün yeniden başlayın. Ben bu sözleri beynime kazıdım. Kilo aldığımı fark edince, yediklerimi yeniden saymaya başladım. Kilo almamam gerek, çünkü zaten benim çoook uzun bir yolum var. Geçen haftadan beri yediklerimi not ediyorum ve sayarak besleniyorum. Elbette ödülünü de almaya başladım. 




Bu tarifi Ayça Hanım'ın Facebook sayfasında görmüştüm. 2014 yılına ait fotoğraflara bakarsanız, orijinal tarifi bulursunuz. Balkabağı fotoğrafı var. O günden beri denemek istedim. Ama, yemekte balkabağı nasıl olur bilemedim. Balkabağının çorbasını yaparım ve çok severim. Tarifini isteyenler buradan bakabilirler. Bundan cesaret alıp, geçen gün denedim ve çok beğendim. Son yaptığım çorbadan artan balkabağını derin dondurucuya atmıştım, onu kullandım.

İşte tarifi...Ayça Hanım soğanı sarımsağı çiğden koyuyordu, ben biraz kavurdum. Tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağ koydum. 1 adet soğan ve 2 diş sarımsağı doğradıktan sonra, şeffaflaşana kadar çevirdim. Yani yakmadan hafif kavurdum. Kuşbaşı doğradığım tavuk göğsünü ekledim. Biraz daha kavurdum. Üzerine doğranmış kırmızıbiber, kereviz ve ıspanak koydum. Çok az tuz ve kimyon ekledim. Tarifte karabiber de var. Ama benim mideme dokunuyor, koymadım. Yanmayacak kadar su koyup, sebzeler ve tavuk yumuşayana kadar pişirdim.

Yanında 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek ve bol salatayla birlikte tükettim. Yerken, sağlık deposu yediğimi hissettim doğrusu. Ayrıca korktuğum gibi kötü de değildi tadı. Hafif bir tatlımsılık vardı tabii. Ama çok lezzetliydi. Önümüzdeki kış bu yemekten sık sık pişirmeyi düşünüyorum. Denemek isteyenlere afiyet olsun...


14 yorum:

  1. denişikmiş :) eline sağlık bal kabağı tatlısını bol cevizli şööööyle severim başka bir çeşidini yemedim afiyet olsun eline sağlık bakalım belki bunu denerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Esracım. Evet değişik gerçekten. Kabağın tatlısı da çok güzel olur tabii. Ama ben tatlı tüketmeden, bu sebzeden faydalanmaya çalışıyorum. Zaten kış boyunca bayağı baştan çıktım. Şimdi her şeyi rayına oturtmam lazım. Eğer kerevizden nefret etmiyorsan beğenirsin gibime geliyor. Sevgiler...

      Sil
  2. Olur bazen öyle bir iki kilo almalar. Birazcık dikkatle her şey yoluna girer. Tarif denemeye değer. Ellerinize sağlık, çok da güzel görünüyor. Mutlaka yaparım:)Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu şekilde beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışıyorum. Ama evdekiler bir yerde isyan ediyor. Benim kırılma noktam da bu oluyor. Eh evde bakıma muhtaç biri de olunca, her zaman kendime ayrı, onlara ayrı yemek pişirmeye zamanım olmuyor. Zararın neresinden dönsem kardır değil mi? Siz de çok sağlıklı besleniyorsunuz. Beğeneceğinizi düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  3. Hiç tatmadım; ama eminim çok nefistir. Mesela pekmez de eklenen ve ayva ile ama ille de et de olacak içinde Aksaray yemeği 'BORANİ'yi tadarken çok tereddütlüydüm. Tadınca çok beğendim. Bir denemeli. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. İnsan bu tür yemeklerde neyle karşılaşacağını bilmiyor gerçekten. Değişik şeylere açık olmak lazım bence. Umarım beğenirsiniz, sevgiler...

      Sil
  4. Adını okuyunca "Hı?" dedim. İkisi bir arada ilginç. Et yiyemeyeceğimden sanırım tadını merak etmekle kalacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Ben de denemeye bir türlü cesaret edememiştim. Ama çorbasını çok severim. Ayrıca bir tanıdığım böreğini de yapmıştı. Bak, o şimdi aklıma geldi. O da çok güzeldi. Eğer diğer sebzelerle sorunun yoksa, et koymadan deneyebilirsin. Belki protein dengesini sağlamak için nohut koyulabilir. Sevgiler...

      Sil
  5. Benbal kabağının her türlüsünü severim afiyet olsun.Bencede diyete devam.bende sadece ekmek-hamurişni bir haftada bıraktım inanın çok iyi geldi en azından ödem azaldı ,sayarak ta mantıklı kontrollü yiyip içiyor insan kolay gelsin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Evet saymak gerçekten kontrol sağlıyor. Ama önemli olan bunu yaşam tarzı haline getirmek. Aksi taktirde bir süre sonra eski düzene dönülüyor. Ben henüz başaramadım, ama bunun için çabalıyorum. Sevgiler...

      Sil
  6. Afiyet olsun tavuklusunu duymamıştım bizde sebzelisi yapılır patates havuç dere otu soğan v.s sağlıklı ama fazla denenmeyince bir an tereddüt ediliyor denemek lazım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben ilk kez televizyonda gördüm. Daha önce balkabağından yemek yapıldığını bilmiyordum. Gerçekten ilginç geldi. Ama iyi ki denemişim. Bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  7. İyi ki uğramışım ben yorum bırakmıştım daha önce ama hayret çıkmamış bazen şikayet edenler oluyor bu durumları bu sefer bana denk gelmiş:)),
    Kabağın tatlısını ve böreğini yaptım ama yemeğini hiç denemedim bir de çorbasını tatmıştım bir etkinlikte ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, hay Allah... Daha önce Begonvilli Ev de aynı durumdan şikayet etmişti. Neden oluyor acaba...Üzüldüm şimdi. Balkabağının yemeğini ben de ilk kez denedim. Çorbasını çok severim. Bir kez de böreğini yemiştim. Teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...