25 Temmuz 2017 Salı

Kayısı Marmeladı Yaptım


Merhabalar! Söz verdiğim gibi, arayı açmadan geldim. Bu aralar mutfakta fazla zaman geçiriyorum galiba. O yüzden, yazılarım biraz mutfak ağırlıklı olabilir :)

Dün eşimle balkonda oturuyorduk. O sırada, kapının önüne kayısı satan bir satıcı geldi. Kayısıları görünce, benim kalbim pır pır etti hemen. Ama eşim kapıdan bir şey almayı sevmediği için ses etmedim. Eşim sessizce kalkıp, gitti. Bir baktım, kayısıların yanında... Bir sevindim, bir sevindim... Ben iki, üç kilo kayısı alacak zannederken bir baktım; elinde kocaman bir kasayla geliyor. Bizimki coşmuş, on kilo kayısı almış. Kayısı delisi olan ben, mutlu tabii :)) Neyse, o kadar kayısıyı bozmayalım dedim ve marmelat yapmaya karar verdim.


Aslında herkesin bildiği bir tarif. Şimdi, keşke birazını şekersiz yapsaydım diyorum. Ama iş işten geçti. Malum, ben bu tür şeyleri yememeye çalışıyorum...

Kayısıların 4 kilosunu yemek için ayırdık. 6 kilodan da marmelat yaptım. Ben ölçüleri 1 kilo için vereceğim. 1 kg yumuşak kayısı, 3 normal su bardağı şeker, 1 limonun suyu, 1 avuç tatlı kayısı çekirdeği içi.

Kayısıları, reçel yaptığım tencereme koydum ve çubuk şeklindeki el mikseriyle, güzelce ezdim. Üzerine şekeri de ekleyip, ocağı açtım.


Kaynadıktan sonra altını kıstım. Ara ara karıştırarak kıvam almasını bekledim. Aman karıştırmayı unutmayın, dibi tutar. Yaklaşık 35 - 40 dakika sonra limon suyunu ekledim. 5 dakika daha kaynattım ve kayısı çekirdek içlerini attım. 5 dakika sonra da ocağı kapattım. biraz kendine geldikten sonra kavanozlara boşaltıp soğumasını bekledim. Kavanoz kapaklarını ondan sonra kapattım. Dileyen, şekerini daha az koyabilir. Ne de olsa, ağız tadı göreceli bir kavram...


Ben kayısının her türünü çok seviyorum. Şimdi, tam zamanıyken deneyin derim. Mis gibi, katkısız anne marmeladı... Denemek isteyenlere kolay gelsin...

12 yorum:

  1. Elinize sağlık. çok güzel görünüyor. Ben de çok severim. mayhoş tatları.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık arkadaşım kayısı gerçekten şifa kaynağı marmelatı kışın suylankarıştırıp yemeklerin yanında komposto niyetine yiyoruz biz...bahçemdeki kayısılardan azıcık reçel yaptım bende...Afiyetle tüketin selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Tülin Hanım. Bahçe kayısısı da başka olur tabii. Sizin de ellerinize sağlık, sevgiler...

      Sil
  3. Hiç marmelat denemedim belki de yemeyi sevmediğimden. Ata'nın babaannesi hemen her şeyden yapar, yollar sağ olsun. Bu arada girişte ne kadar doğal ifade etmişsiniz durumu, olduğu gibi. Samimi ve içten. Özlemişim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Burcucum. İçimi dökmek hoşuma gidiyor. Bu şekilde yazınca, sanki arkadaşlarımla sohbet ediyormuşum gibi geliyor. 😊 Ata çok şanslıymış. En doğalından babaanne reçelleri...Afiyet olsun, sevgiler...

      Sil
  4. Şahane gözüküyor, bayılırım kayısı reçeline ve marmelatına :) Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de kayısının her şeklini çok severim, sevgiler :)

      Sil
  5. anneciğim de yapardı afiyetle yerdik ,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne elinden başka olur tabii. Çok teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...