24 Eylül 2017 Pazar
Süt Kesiğinden Peynir Yaptım
Merhabalar! Umarım hafta sonunuz güzel geçiyordur. Bizde koşturmaca bitmedi hala. Kayınvalidemden sonra gelenimiz gidenimiz eksik olmuyor, sağolsunlar. Geçen hafta kırk mevlüdünü de yaptık, zaman ne çabuk geçiyor. Evde de ufak tefek tadilatlar devam ediyor. Okullar da açılınca, bir de alışveriş telaşı girdi araya... Olsun, sağlık olsun da; her şey hallolur nasılsa...
Cuma günleri bizim sütçü günümüzdür. Ben her hafta süt alıp, yoğurdumu kendim yaparım. Eskiden sütler hep kapıdan alınırdı ve bazen kaynatırken kesilirdi. O zaman babaannem, böyle peynir yapardı. Laf arasında kızıma anlatınca merak etti. Bir kez yapınca evdekiler çok sevdiler. Ben de zaman zaman yapmaya başladım.
Bu kez sizin için de fotoğraflayayım dedim. Ama sütün kesildiği anın fotoğrafını çekmeden süzmüş bulundum.
Bu sefer 2 kilogram sütten yaptım. Süt iyice kaynadıktan sonra, içine iki yemek kaşığı yoğurt ekleyip, karıştırdım. Sonra yarım limonun suyunu sıkıp, sütün içine döktüm. Bu arada süt kaynamaya devam edecek. Bir süre sonra süt topak topak oluyor zaten. Süzgeci bir tencereye oturtup, sütü süzüyoruz. Ben çok yapmadığım için, süzgeç işimi görüyor. Bir kaşığın tersiyle iyice bastırıp, suyunun süzülmesini sağladım. Yarım saat kadar böyle süzgeçte tuttum. Tabii gidip, gelip kaşıkla bastırmayı ihmal etmedim. Suyu iyice süzülünce, ters çevirip süzgeçten çıkarttım.
Tabii oluşan peynir altı suyunu ziyan etmedim. Ondan da güzel bir oğmaç çorbası yaptım. Daha önce tarifini burada vermiştim. Bu kez su yerine, peynir altı suyunu kullandım.
Peynirin tadı da görüntüsü de gayet güzel oldu.
İki sabahtır kahvaltıda bize eşlik ediyor.
Arada böyle değişik tadlar keyifli oluyor. Bu basit tarifi denemek isterseniz, kolay gelsin...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!
Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...
Ellerine sağlık canım arada ben de yapıyorum çok nefis oluyor. Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Hatice Hanımcım, gerçekten severek tüketiyoruz. Sevgiler...
SilAfiyetle tüketin :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sevgiler...
SilTarif basitlikten öte faydalı. Sütten yapıldığı için doğal. Sanırım yapıldıktan sonra lora benziyor. Suyundan da çorba yapmak o biraz da hamarat olmayı gerektiriyor:)
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler, sevgilerimle...
İyice bastırınca peynir kıvamını alıyor. Ama taze peynir tadında tabii, biraz kaşar lorunu andırıyor. Hamarat olmaya gelince; herkes kadar işte :) Peynir altı suyunun çok faydalı olduğunu okumuştum. O yüzden ziyan etmek istemiyorum. Ziyaretiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler...
SilEllerine sağlık canım afiyet olsun...bende yapıyorum ama yoğurt koymadan süt kaynarken sadece limon sıkıyorum veya sirke ekliyorum sonrada bez süzgece dküp diğer süzgecin içine yerleştirip üzerine ağırlık koyuyorum iyice suyu süzülünce dilimleyip peynir altı suyunun içine koyuyorum bozulmadan saklıyorum...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Tülin Hanımcım. İçine yoğurt koymayı bir komşumdan öğrenmiştim. Güzel bir tat veriyor. Peynir bizde fazla dayanmadığı için suya koymaya gerek kalmıyor :) Sevgiler...
SilEllerine sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler...
SilNefis görünüyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÖRGÜÇANTAM-Hatice ;Ankara'ya geldi 5 ekim perşembe günü ANKAmall da saat 2'de Bir kaç(Ankara Blogcular) buluşacağız.
Gelmek isterseniz haberiniz olsun.
Teşekkür ederim Merih Hanım. Gelmeyi nasıl isterdim, bilemezsiniz... Yeni ameliyat oldum. Hastaneden dün çıktım. İnşallah başka bir buluşmada görüşmek üzere. Davetiniz için çok teşekkür ederim. Sevgiler...
SilGeçmiş olsun.
YanıtlaSilDilerim çok ciddi bir durum yoktur.
Allah şifa versin,yardımcınız olsun.
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim Merih Hanım. Çok şükür çok ciddi birşey değil. Tüp mide ameliyatı oldum. Şimdi daha iyiyim, sevgiler...
Sil