21 Ekim 2015 Çarşamba
Kolay Elma Sirkesi Yaptım
Merhabalar! Elma sirkesinin faydalarını hepimiz biliyoruz. Ama piyasada satılanlar ne kadar sağlıklıdır diye aklıma takılmıyor değil. Kendim yapmaya da hiç cesaret edememiştim. Taa ki aşağıda vereceğim tarifi bulana kadar. Bu tarifi internette dolaşırken buldum ve hemen denedim. Sonuçtan da memnun kaldım açıkçası.
Sirkenin tarifine geçmeden önce bir duyuru yapmak istiyorum. Bulut Gölgesi Bloğu'nun sahibi Tülin Hanım, Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Şubesi yararına bir yardım etkinliği başlattı. Hastaların yararlanabileceği, kermeslerde satılabilecek her şeyi gönderebiliyorsunuz. Etkinliğin detayları için BURAYA bakabilirsiniz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Sirkenin yapımına gelecek olursak, çok basit. İki elmanın kabuklarını kalın kalın soyup; bir litrelik kavanoza yerleştiriyorsunuz. Bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ekliyorsunuz. Kavanozun dibine iki - üç tane de nohut atıyorsunuz ki, kolay mayalansın. Sonra kavanozun ağzından iki parmak aşağıda kalacak kadar içme suyu koyuyorsunuz. Kavanozun kapağını biraz hava alacak gibi kapatıyorsunuz. Çevresini bir bezle sararak, güneş görmeyen bir yerde on gün bekletiyorsunuz. Tabi her gün kavanozu çalkalayıp, sonra da kapağını açarak içeride biriken gazı almayı unutmayın.
Ben ilk yaptığım gün fotoğraf çektim sanıyordum. Ama çekmemişim. Bu son günkü hali. Gördüğünüz gibi biraz uçup azaldı. Beş - altı günlükken şarap gibi koktu. Son iki günde sirke kokusunu alınca çocuk gibi sevindim :))
Veee süzülmüş hali. Evde beyaz tülbent yoktu. Belki tülbentten geçirilse daha berrak olur. Aslında hiç ev yapımı sirke görmedim de, yemedim de. Nasıl olur bilmiyorum yani. Ama tadı çok güzel. Hafta sonu annemler geldiğinde patates salatasına döktüm. Çok güzel olmuş dediklerinde, gerine gerine kendi yaptığım elma sirkesinden koydum dedim :))
Bunun bir de iki ay süren versiyonu var. Bir ara onu da deneyeceğim. Benim gibi kendi kendini oyalayarak, hoş vakit geçirmek isteyenlere kolay gelsin diyorum. Bulut Gölgesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!
Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...
Görüntü mükkemmel dadıda güzel diyorsunuz banada yapmak kaldı.
YanıtlaSilGüzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.
Sevgiyle kalın.
Ben teşekkür ederim sevgili Gezgin Kova. Denediğinizde yorumunuzu bekliyorum sevgiler...
SilMerhabalar, elma sirkeniz çok güzel olmuş. Evde yapılan sirkeler aynı sizinki gibi bulanık oluyor. Daha sağlıklı olduğunun kanıtı Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Teşekkür ederim Sefa Bey. Görmediğim için acaba mı dedim. Ama tadı sirke gibi olunca tamamdır diye düşündüm. Saygılar...
Silyarın sabah ilk işim deneyeceğim canım teşekkürler. daha önce üzümden denedim olmadı hatta dün balkonda gördüm dökmemişim de öyle pespembe duruyor onun da durumuna bir bakayım:)))
YanıtlaSilBen teşekkür ederim Hatice Hanımcım. Ben de cesaret edemiyordum. Bunun miktarı az olunca, bozulsa da bir şey olmaz dedim :)) Deneyin bakalım beğenecek misiniz? Sevgiler...
SilDenemeyi hep isteyip yapmadığım bir paylaşım cnm.ne güzel hemde organik bana cesaret verdin inş. dneyeceğim ellerine sağlık şifa olsun arkadaşım.
YanıtlaSilAh keşke elmaların da organiğini bulabilsem :) Teşekkür ederim. Dene bakalım sevecek misin? Sevgiler...
Silmutlaka deneyeceğim sağol tarif için.
YanıtlaSilRica ederim. Umarım beğenirsiniz. Sevgiler...
Sil