16 Mart 2017 Perşembe

Höşmerim Yaptım ( Özgür Şef'in Tarifiyle )


Merhabalar! Geçen hafta eşim biraz rahatsızdı. O yüzden birkaç gün evde kaldı. Bizim için de emeklilik provası oldu doğrusu... Ama eşim sürekli evde olunca iyi mi olur, kötü mü olur bilmem :) Anlatacaklarımdan sonra siz karar verin...

Normalde ben gündüzleri pek televizyon izlemem. Eşim gündüz evde olmaya alışık değil ya, hasta da olunca bütün gün televizyon açıktı. O kanal senin, bu kanal benim derken Özgür Şef'in sunduğu bir programa rastladık. Biraz da esprili bir program olunca, takılıp kaldık. Program bittikten sonra, eşim birden ortadan yok oldu. Ben lavaboya gitti zannederken, telefonum çaldı. Arayan eşimdi..." Betül ben marketteyim, irmik alıyorum. Sen, sütü ocağa koy geliyorum hemen..." Haydaaa!!! Ben diyet yapmaya çalışıyorum, oldu mu şimdi? Neyse, adamcağızın canı istemiş demek ki dedim ve hemen ocağa sütü koydum... O da gelince, yarım saatin içinde tatlımızı hazırladık.




Bilmeyenler için höşmerimin hikayesini de anlatmak istiyorum. Belki farklı yörelerde değişik öyküleri de vardır.Ben internette okudum. Bir kadıncağızın kocası askerden dönmüş. Kadın çok sevinmiş tabii. Hemen eşinin sevdiği yemekleri hazırlamak istemiş. Ama yokluk zamanı, evde pek bir şey yokmuş. Biraz süt, irmik, şeker ve yağ bulmuş. Bunları pişirerek bir tatlı yapmış. Eşine ikram ettiğinde hoş mu erim demiş. Bu, hoş mu erim  lafı zamanla höşmerim olmuş. Yalnız burada benim aklıma takılan bir şey var. Madem yokluk yılları, şekeri nasıl bulmuş? Büyük bir ihtimalle bal ya da pekmez kullanmıştır. Bu tarif Balıkesir, Çanakkale yöresine ait. Ben bu hikayeyi Ankara köylerinde de duymuştum. Ama orada malzemeler un, yağ ve bal. Bu hikaye için daha mantıklı geldi bana...

Şimdi tarifi vermek istiyorum...

MALZEMELER :

1 kg süt
2 su bardağı şeker
2 su bardağı irmik
250 gr. margarin ya da tereyağ 
1 adet limon

YAPILIŞI  :

Sütü kaynatın. İyice kaynayınca, içine yarım limondan biraz fazlasını sıkın. Dikkat edin, çekirdek kaçmasın. Bir süre sonra sütünüz kesilecektir. Biz de bunu istiyoruz zaten. Eğer çok karıştırırsanız, peynir taneleri küçük olur. Daha az karıştırırsanız iri taneler elde edersiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Tatlıyı yerken ağzıma peynir taneleri gelsin diyorsanız, az karıştırın. Daha sonra şekeri ekleyin ve orta ateşte pişirmeye devam edin. Şeker eriyince, yavaş yavaş irmiği de katın. Bu çok önemli. Sonra tatlınız topak topak olur. Ara ara karıştırın. Biraz sonra yağı da koyun. Tatlı kıvam alıp, pişince cam kaba dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serpin. Ilık ya da soğuk olarak tüketin.




Tarçının tam dağılmamasından ve kabın kenarındaki tarçın bulaşığından dolayı kusura bakmayın. Eşim bir an önce yemek istediği için, aramızda bir itiş kakış yaşandı. Ben de istediğim gibi süsleyip, fotoğraflayamadım. Bu fotoğrafı çekmemle birlikte, tatlı ortadan kayboldu :)) Ama, çok beğendiğimizi itiraf etmeliyim.

Evet şimdi size soruyorum: Eğer, eşim emekli olunca evde her gün böyle şeyler yapılırsa; ben ne yapacağım? En iyisi O'na televizyon izletmemek :)) İşte bizim höşmerim hikayemiz de böyle... Denemek isteyenlere kolay gelsin...

14 yorum:

  1. Oooovvv, höşmerim. Teşekkürler. Ben hiç yapmadım henüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Ben de ilk kez denedim. Çok kolaymış gerçekten, sevgiler...

      Sil
  2. Afiyetle canım, büyük görümcem eşinin asker olmasından dolayı Çanakkale'de kaldıkları sırada onlara ziyarete gittiğimizde bize meşhur höşmerimi ikram etti gerçekten lezzetli tatlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nevcihan Hanımcım. Ben de çok severim gerçekten. Sevgiler...

      Sil
  3. Hiç denemediğim bir tatlı. Pratikmiş. Ama şeker miktarı fazla geldi gibi. İlk fırsatta deneyeceğim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Küçük Mucizelerim. Evet, oldukça tatlı oluyor. Eğer çok tatlı sevmiyorsanız, şekeri 1 ya da 1,5 bardak koyabilirsiniz. Ben tatlıya düşkün olduğum için tadı iyi geldi :) Yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil
  4. Elinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim
    Berrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Berrin Hanım, umarım beğenirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  5. Merhaba, emekliliğiniz şimdiden hayırlı olsun , hoşmerimi hep hazır aldık ama tarif güzele benziyor denemek lazım .Tarif için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Nuray Hanım. Teşekkür ederiz :) Ben de hep hazır alırdım, gerçekten çok kolay bir tarifmiş. Biz beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  6. Merhabalar,
    Hikayesini aynen bende bu şekilde duymuştum. Lakin bizim buralarda irmik değil un kullanırlar ve kaymak kullanırlar yağ yerine ımmnnhh bayılırım. Dİyeti bozduran bir tatlı tabi bu arada : ) Çok cici bir bloğunuz var aslında siz de eski bir blogmuşsunuz nasıl olmuş da yolumuz kesişmemiş. Kısmet bugüneymiş :)
    Bu arada yolunuz düşerse kahve içmeye bana da beklerim. Laflarız, ordan burdan, kitaplardan, hayattan, yemek tariflerinden, çocuklardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bloğuma hoş geldiniz. Zarif yorumunuz için teşekkür ederim. Evet, oldukça kalorili bir tatlı maalesef :) Kahvenizi içmekten zevk duyarım, hemen geliyorum. Sevgiler...

      Sil
  7. Çok ama çok Severim hosmerimi yanına bi top dondurma ile muhteşem olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim, ama dondurmayla hiç denemedim. Bir dahaki sefere öyle deneyeceğim :) Sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...