1 Ekim 2015 Perşembe

Zeytinyağlı Domates Yemeği


Merhabalar! Bugün sizi, her yediğimde beni çocukluğuma götüren bir yemekle tanıştırmak istiyorum. Aslında büyük bir ihtimalle bilen çoktur. Ama bu likopen deposu yemeği bilmeyenler de vardır diye düşünüyorum. Çocukluğumda bizim evde sık sık yapılırdı. En çok da babaannem ve ben severdik. 

Babaannem bu yemeğe çamaşır günü yemeği derdi :) Çünkü O çocukken basit bir yemek olduğu için, genellikle çamaşır yıkandığı gün ( çamaşır makinesi ne gezsin o zamanlarda ) pişirilirmiş.


Yemeğimizin yapılması çok kolay. Eskiden yeşil domatesle yaparlarmış. Ama ben kırmızı domatesle yapılanı çok seviyorum. Bu yemek bol soğanlı ve sarımsaklı güzel olur. İki tane büyük soğanı salataya doğrar gibi doğrayın. Yemeklerinize ne kadar yağ kullanıyorsanız, o kadar zeytinyağı dökün. Ben 1 kg sebze için iki yemek kaşığı kullanıyorum. Soğanlar şeffaf bir görüntü alana kadar soteleyin. İçine doğradığınız yeşil biberleri ve 4-5 diş ince doğranmış sarımsak ekleyin. Yakmadan, biraz daha kavurun. Domatesin miktarı size kalmış. Ben 2 kg domates kullandım. Domateslerin kabuklarını soyun. Çok küçük olmamak kaydıyla küp küp doğrayıp, soğanlara ekleyin. Kapağını kapatın. Kaynayınca yemeğin altını kısın. Domatesler yumuşamaya başlayınca suyunu kontrol edin. Tepeleme iki yemek kaşığı yıkanmış pirinç ekleyin. Bu yemek çok sulu olursa lezzetsiz olur. Gerekirse sıcak su ekleyin. Yemeğin altını kapatacağınıza yakın doğranmış maydanozları koyun. Tabii tuzu unutmayın. Yemeğiniz tabaktaki gibi göründüğünde altını kapatıp, soğumasını bekleyin. Ilıkken de güzel oluyor tabii.


Çok yağlı yapmadığınız ve ekmeği kaçırmadığınız takdirde güzel bir diyet yemeği. Denemek isteyenlere afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. kayınvalidemin meşhur domates aşı bu:)) hem yeşil hem yeni kızaran domateslerden yapardı o da çok da hoş bir lezzeti vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hatice Hanımcım. Ben yeşil domatesten yapılanı yemedim hiç. Ama bunu çok severim. Gerçekten lezzetli oluyor. Sevgiler...

      Sil
  2. Merhabalar, zeytinyağlı domates yemeğiniz çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sefa Bey. Biraz mayhoş bir tadı oluyor. Ama sevenler vazgeçemiyor. Saygılar...

      Sil
  3. Domatesi çok seven biri olarak bile tarif ilgimi çekti :) İnşallah denicem bir gün :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domatesi seviyorsanız, yemeği de seversiniz. Denemenizi öneririm. Sevgiler...

      Sil
  4. Kolay ama lezzetli bir yemek, tam da çamaşır günü yemeği :)) Bu tabiri çok sevdim, eskilerin ne güzel, cuk oturan sözleri oluyordu :))
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız :)) Teşekkür ederim sevgiler...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Görüşleriniz Benim İçin Değerlidir!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...